Frågor & Svar

När ni känner er nöjda med insamlingen beger sig en eller flera representanter till närmaste Telechange-butik och lämnar in telefonerna.

Är det för lång till butiken kan ni skicka telefonerna till oss. Kontakta Mobiljakten så postar vi en fraktsedel som ni använder för att skicka telefonerna till oss.

Iphone med iOS 10.3 eller senare

 1. Gå till Inställningar > [ditt namn].
 2. Bläddra nedåt och tryck på Logga ut.
 3. Ange lösenordet för ditt Apple-ID och tryck på Stäng av.
 4. Slå på de data du vill behålla en kopia av på din enhet.
 5. Tryck på Logga ut.
 6. Tryck på Logga ut igen för att bekräfta att du verkligen vill logga ut från iCloud.

 

Iphone med iOS 10.2 eller tidigare

 1. Gå till Inställningar > iCloud.
 2. Bläddra nedåt och tryck på Logga ut.
 3. Tryck på Logga ut.
 4. Tryck på Radera från min iPhone.
 5. Tryck på Behåll eller Radera för data på din iOS-enhet, till exempel för iCloud-kalendrar, Safari-data, påminnelser och kontakter.
 6. Ange lösenordet för ditt Apple-ID och tryck på Stäng av.

 

Android

 1. Öppna appen Inställningar.
 2. Tryck på konton.
 3. Tryck på Google.
 4. Tryck på kontot du vill ta bort.
 5. Tryck på Mer i det övre högra hörnet.
 6. Tryck på Ta bort konto.
 7. Tryck på Ta bort konto igen för att bekräfta.

Startkitet innehåller en insamlingslåda med dekal och informationsblad.

Det gör ni på Mina sidor. På så sätt har ni koll på hur många telefonerna ni totalt har samlat in.
Ni kan också välja prisbevakning på mobiler som kan vara värda ett större belopp. Ange märken och modeller i formuläret som finns på sidan.

När Telechange medarbetare har värderat mobilerna får ni ett mejl med det exakta beloppet.

Ja, besök din närmaste TeleChange-butik så värderar de den och ger dig betalt därefter. Här hittar du en lista på butikerna.

Ja, precis som mobiltelefoner kan surfplattor antingen återanvändas eller återvinnas.

Därför tar vi självklart också emot surfplattor och ger klassen/föreningen betalt för dem.

Medarbetarna i Telechanges butiker värderar mobiltelefonerna.

Modell, storlek och övrigt skick avgör det slutliga priset. Defekter, till exempel en krossad skärm, drar ner summan, men det finns ändå ett stort värde.

Viktigt är att mobilen inte är låst till Apple-Id eller Google-konto. Är den låst, så försvinner så gott som hela värdet, eftersom mobilen inte kan återanvändas.

Mobiler och surfplattor som är fullt fungerande och har ett värde på andrahandsmarknaden raderas på all data, rengörs, och justeras. Sedan erbjuds de till försäljning på telechange.se.

Mobiler som inte kan återanvändas skickas till Replace och Sims Recycle Solutions för återvinning.

En lista på alla butiker finns under fliken Inlämningsställen.

Vid återvinning plockas mobilerna isär för att ta bort farliga ämnen.

Metallerna i telefonen återvinns i smältverk där koppar, aluminium och järn används som råvara i nya produkter. Små mängder guld, silver och palladium kan också återvinnas från telefonens kretskort. Genom att återanvända metallerna slipper man bryta nya. På så sätt undviker vi stor miljöpåverkan.

En del plast kan också materialåtervinnas. Övrig plast återvinns genom förbränning.

Vi kombinerar alltså återvinning av material med återvinning till energi.

Tungmetaller som kadmium, kvicksilver och hexavalent krom är farliga ämnen för människor och djur. De kan till exempel skada nervsystemet och orsaka cancer.

 

Ftalater som är misstänkt hormonstörande.

 

Halogenerade flamskyddsmedel, till exempel brom och klor, är misstänkt hormonstörande. Man misstänker också att de är reproduktionsstörande.

 

Icke-halogenerade flamskyddsmedel fungerar som ersättningsämnen för halogenerade substanser. Problemet är att vi ännu inte vet vilka effekter de kan ha på människor och miljön.

 

Konfliktmineraler som tantal, tungsten, tenn och guld. Mineralerna utvinns ofta under hemska förhållanden i konfliktzoner och säljs för att finansiera fortsatt konflikt.

 

(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fullt brukbara mobiltelefoner återanvändas. Det resulterar i att vi inte behöver producera lika många nya telefoner, vilket i sin tur skapar mindre utsläpp vid produktion.

Oanvändbara mobiler skickas till återvinning. Genom att återanvända metallerna som finns i mobilerna slipper man bryta nya. På så sätt undviker vi stor miljöpåverkan.

En del plast kan också materialåtervinnas. Övrig plast återvinns genom förbränning. Vi kombinerar alltså återvinning av material med återvinning till energi.

Om en mobil hamnar i hushållssoporna och går till en vanlig avfallsförbränningsanläggning hamnar även metallerna på slagghögen – och miljöbelastningen ökar dessutom eftersom det krävs mer ny råvara.

Vi vill bidra till ett hållbart samhälle genom att öka återanvändandet och återvinningen av mobiltelefoner och surfplattor. Vi vill också hjälpa skolklasser och föreningar att tjäna pengar på ett bra sätt.

Dessutom ser vi Mobiljakten som en möjlighet att göra vårt varumärke mer känt i Sverige. Ett tredje skäl är att vi vill erbjuda fler begagnade mobiltelefoner och surfplattor i vår webbutik.

Det gör du på den här sajten. För att göra anmälan måste du vara lärare/ledare för klassen eller föreningen/laget du registrerar. Du behöver också ange ett kontonummer dit vi skickar betalningen för mobilerna du samlar in. Sen är det bara att följa anvisningarna i anmälningsformuläret. När vi tagit emot din anmälan skickar vi ett startkit till dig.

Mobiltelefoner som inte kan återanvändas skickas till återvinning. För dessa mobiler får ni tio kronor per enhet.

Mobiler som kan återanvändas får ni mer betalt för.

Här är några exempel

 • Iphone 8: 3000 – 4000 kronor
 • Iphone 7: 2000 – 3000 kronor
 • Iphone 6S: 1500 – 2500 kronor
 • Iphone 5: 400 ­– 1000 kronor
 • Samsung S9: 2500 – 3500 kronor
 • Samsung S8: 1500 – 2500 kronor
 • Samsung S7: 1000 – 2000 kronor
 • Samsung S6: 500 – 1500 kronor

För att få exakt värde ska du lämna in telefonerna i någon av Telechange-butikerna. Modell, storlek och övrigt skick avgör det slutliga priset. Defekter, till exempel en krossad skärm, drar ner summan, men det finns ändå ett stort värde.

Viktigt är att mobilen inte är låst till Apple-Id eller Google-konto. Är den låst, så försvinner så gott som hela värdet, eftersom mobilen inte kan återanvändas.

Pengarna sätts in cirka 60 dagar efter det vi har tagit emot era mobiler.

Det beror på att handläggningstiden för mobiler som skickas till återvinning är lång.

Ja, kontakta Mobiljakten så skickar vi en fraktsedel med posten. Det kostar dig inget.